"Orienterargubbar är som gamla sega tuppar; dom måste koka länge!" Citat fritt efter känd massör i Örebro. Och här är receptet på Tupp i vin (Coq au Vin)
Färdigt på: 35 min
Ingredienser
500 g kycklinglårfilé eller kycklingfilé (Alt. gammal tupp eller höna)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
100 g rökt sidfläsk
2 vitlöksklyftor
1 purjolök
150 g färska champinjoner
smör-&rapsolja
3 dl rödvin
1 dl vatten
2 msk konc kycklingfond
3 lagerblad
1 tsk timjan
1 tsk majsstärkelse
Tips
Prova att byta ut det röda vinet mot vitt.
Gör så här
1. Skär kycklingen/tuppen i stora bitar. Krydda med salt och peppar. Strimla fläsket.
2. Skala och hacka vitlöken. Grovstrimla purjolöken och dela eventuellt svampen.
3. Bryn kycklingen runt om i smör-&rapsolja i en stekpanna tills den fått färg.
4. Lägg över kycklingen i en gryta. Häll på vin och vatten. Tillsätt fond, lagerblad och timjan. Låt koka under lock cirka 5 minuter.
5. Fräs under tiden fläsk, vitlök, purjolök och svamp i smör-&rapsolja i stekpannan. Lägg ner det i grytan.
6. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och blanda ner i grytan. Koka på svag värme ytterligare några minuter. Kontrollera att kycklingen är färdig genom att
7. Garnera gärna med färsk timjan och servera med exempelvis ris eller kokt potatis.
måndag 26 oktober 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar