måndag 26 oktober 2009

Gamla tuppar

"Orienterargubbar är som gamla sega tuppar; dom måste koka länge!" Citat fritt efter känd massör i Örebro. Och här är receptet på Tupp i vin (Coq au Vin)

Färdigt på: 35 min

Ingredienser
500 g kycklinglårfilé eller kycklingfilé (Alt. gammal tupp eller höna)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
100 g rökt sidfläsk
2 vitlöksklyftor
1 purjolök
150 g färska champinjoner
smör-&rapsolja
3 dl rödvin
1 dl vatten
2 msk konc kycklingfond
3 lagerblad
1 tsk timjan
1 tsk majsstärkelse

Tips
Prova att byta ut det röda vinet mot vitt.

Gör så här
1. Skär kycklingen/tuppen i stora bitar. Krydda med salt och peppar. Strimla fläsket.
2. Skala och hacka vitlöken. Grovstrimla purjolöken och dela eventuellt svampen.
3. Bryn kycklingen runt om i smör-&rapsolja i en stekpanna tills den fått färg.
4. Lägg över kycklingen i en gryta. Häll på vin och vatten. Tillsätt fond, lagerblad och timjan. Låt koka under lock cirka 5 minuter.
5. Fräs under tiden fläsk, vitlök, purjolök och svamp i smör-&rapsolja i stekpannan. Lägg ner det i grytan.
6. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och blanda ner i grytan. Koka på svag värme ytterligare några minuter. Kontrollera att kycklingen är färdig genom att
7. Garnera gärna med färsk timjan och servera med exempelvis ris eller kokt potatis.

Inga kommentarer: