söndag 8 mars 2009

Skotrender

Det är inte bara inom orienteringen som trenden går mot allt lättare skor. På jogg.se och marathon.se diskuteras flitigt hur olika vikt och uppbyggnad av löparskor kan utveckla ens löpsteg och leda till bättre tider. För något år sedan kom Nike med flera superlätta varianter, en i rymdmaterial och en som är så lätt att den bara håller några få mil. Det senaste tillskottet är Ecco Biom med ovandel i yakskinn och med sula i "rymdmaterial" som är dämpande i sig självt och gör mellansulan onödig. 

Skorna påminner lite om de nya orienteringsskorna, inte minst genom marknadsföringstricket att framställa dem som "något för den utvalde löparen" och genom att man utfärdar en varning till amatörer. Man skickar med en speciell instruktion om hur man gradvis ska vänja sig vid dessa fantastiska skor som ger en ett helt annat - och naturligtvis effektivare - löpsteg. Ingen vill ju vara amatör och alla hobbyjoggare kommer självklart stå i kö för att köpa dessa proffsskor.
Jag är skeptisk på samma sätt som jag har varit tveksam till de alltför uppbyggda och "överutvecklade" joggingskorna som har blivit större och tyngre alltsedan åttiotalet med alla olika stöd och inbyggda hjälpmedel. Lagom är bäst. Lätta och lagom dämpade skor som passar ens egen fot är det som behövs.
I går blev det en kort joggingrunda innan det var dags att skriva årsmötesprotokoll i Almby IK. Dagens träning blev lite mer rejäl med nästan två mil runt Adolsberg.

Inga kommentarer: