söndag 26 oktober 2008

"Bättre börda...

man bär ej på vägen, än mycket mannavett". Finländarna är kloka nog att använda det mest uråldriga av alla poetiska verkningsmedel; allitterationen. 
Mats har startat en omröstning om bästa finska klubbnamn och på hans toppfemlista är de tre första klubbnamnen klockrena exempel på allitteration. Om ni läser det här inläggets rubrik igen så ser ni ett exempel från den fornisländska ordspråkssamlingen Havamal. Rätt bra citat för oss orienterare, förresten. Fritt tolkat kan det betyda att det är bäst att hålla huvudet kallt när man är på väg någonstans, eller genom livet i stort. 
Allitteration innebär, om ni har glömt det, att flera ord börjar med samma bokstäver, i bloggrubriken b och m. Jämför med Vehkalahden Veikot, Angelniemin Ankkuri, Rajamäen Rykmentti. I det första klubbnamnet finns också det näst mest använda tricket som heter assonans och innebär att vokaler inne i ord är lika eller snarlika. (Ve.. Ve..) I det följande blir hela första stavelsen i båda orden ett "Ang"-ljud som fungerar som ljudrim.
Allitteration och assonans är vanliga i rubriker och reklamslogans. Bloggare använder dem flitigt i rubrikerna på sina inlägg. Ol-bloggaren Mats har t ex "Vem är vackrast", "Tisaren topp tre" och "Tji torsdagsträning" medan hans kollega h55plus kör med "Bygga hyllor och kasta kartor", "Tidens tand" och "Skön söndag".
Ursäkta, jag har nog varit ledig för länge - två dagar. Tur att man får arbeta igen i morgon. Men visst nej.. Jag har ju inga elever att terrorisera - bara tre långa dagar av sammanträden. 
Sen är man ledig fyra dagar igen och får springa Finalloppet och blogga om diverse viktiga spörsmål.
Vad borde Almby IK byta namn till? Almbybygdens Ankare? Almbyatleterna? Markaskogens Mäktiga Matadorer? Ljungvägens Ljungblixtar?
Engelska löparklubbar har också fina namn. Vad sägs om Holmfirth Harriers?

Inga kommentarer: